Fabio Montales hjerte bløder for Marseille. Marseille med sin Vieux-Port, sine Calanques og sine små bistroer. Men frem for alt fordi Marseille er en livsstil. Marseille – denne by med en smag af anis, rosévin fra Provence og soupe au pistou – er blevet Fabios ét og alt, hans styrke og svaghed. Fabio – en degraderet strisser, en storbyens Odysseus og en ynder af Lagavulin, jazz og flotte piger. En mand der har anbragt minderne og smerterne i et lille hus ude ved kysten.

Men Marseille er ubønhørlig. Altid i bevægelse, og alligevel en by der husker. Fortiden er blodig, da den vender tilbage. Fortiden, hans fortid, de italienske immigranters, vildskabens og venskabets fortid. Fortøjningerne, der fastholdt Fabio i mindernes havn, har revet sig løs. Med Manu og Ugo myrdet, Leila voldtaget og Lole på flugt er det Total Khéops!… med andre ord et uigennemskueligt kaos, et betændt hængedynd, man ikke slipper fra uden skrammer på sjæl og legeme.

Med Total Khéops har Jean-Claude Izzo skrevet den vel nok smukkeste hyldest, der nogensinde er blevet middelhavsbyen Marseille til del. Total Khéops, der er et hovedværk inden for fransk kriminallitteratur, er første del af en trilogi, hvor Fabio Montale er hovedperson og handlingen udspiller sig i Marseille. Bogen er udkommet i imponerende oplag og er indtil videre oversat til 19 sprog. Total Khéops sætter fokus på emner som racisme, sociale konflikter, mafialigaerne, de prostituerede, de skydelystne cowboys i uniform og immigranternes sønner uden hverken håb eller fremtid.