Labyrint

Forlaget Labyrint blev grundlagt i februar 2008 af tre franskmænd, som i en årrække har været aktive i fransk danske kultursammenhænge. Forlaget har den dobbelte ambition at promovere nutidig fransk litteratur i Danmark og at ændre nogle lokalt optrædende fordomme om den franske litteratur. For at opnå det, helliger Labyrint sig oversættelse af forfattere anerkendt for deres stilistiske kvaliteter, deres sociologiske finesse og deres tilknytning til en genre der i dag er blevet væsentlig i Frankrig, men endnu mere i Skandinavien, kriminallitteraturen. Ved at arbejde med oversættelse af nutidige og overkommelige værker forestiller Labyrint sig at give et moderne og fornyet billede af den franske litteratur og at imødekomme forventningerne fra et stort publikum.
For at rodfæste sig varigt i det danske udgivelseslandskab, har Labyrint valgt at orientere sin udgivelsespolitik mod to absolutte krav: publicering af franske bøger i dansk oversættelse og respekt for en udgivelsessammenhæng baseret på én litterær retning: kriminalromanen.

Indenfor den sidste halve snes år har kriminalromanen erhvervet sit adelsbrev i Frankrig takket være genren néo-polar eller ny-krimi og visse af dens fremtrædende forfattere som Jean-Patrick Manchette, Jean-Bernard Pouy eller især Jean-Claude Izzo. Faktisk viser det sig at oplagstallene for genren krimi i 2008 var to gange højere end for den litterære roman hvilket bekræfter tendensen gennem de senere år. I dette perspektiv er det Labyrints agt som sin første udgivelse at oversætte Total Khéops, det første værk i Jean-Claude Izzos trilogi fra Marseille som Gallimard har udgivet i Frankrig.

Den franske krimi har ikke blot oplevet en ekstraordinær anerkendelse i de senere år, men også en forvandling som man må kalde enestående for en litterær genre. En fornyelse som kommer til udtryk såvel i forfatternes og stilarternes varietet som i beskrivelsernes mangfoldighed af psykologiske profiler og sociokulturelle sammenhænge.. Ved sine uophørligt fornyede togter i menneskesjælens undergrund tilbyder kriminalromanen et andet syn på samfundet, kulturerne og de mennesker som skaber dem. Et ofte dystert syn uden eftergivenhed der i et tværsnit af de værker som Labyrint har valgt, vil give Dem mulighed for en gribende litterær oplevelse. krimien desuden en lang række litterære priser.

Krimien er simpelt hen blevet en del af den store litteratur.

 

Tre franske krimielskere
Franske krimier udkommer på dansk

 

Kriminalromanen

 

Opskrifter fra strisserkokken Fabio Montale

Farserede vinblade
Foccacha

Spaghetti med venusmuslinger

Tarama